tiistai 27. marraskuuta 2012

Kankaan leikattavuus


 Olen tuumaillut monesti tätä ja kysympä nyt myös teidän mielipidettänne. Vaikuttaako teillä kuosin "haluttavuuteen" se että onko se yhteen, kahteen vai neljään suuntaan leikattavissa? Joustavissa materiaaleissa minä en ainakaan näe mitään syytä miksi kankaan pitäisi olla neljään suuntaan leikattava sillä kangastahan voi käyttää korkeintaan kahteen eri suuntaan kun joustavuus määrää sen. Kokeilin tässä tälläistä kimalaisaihetta kahdella eritavalla sommiteltuna. Ensimmäinen on perinteisesti vain yhteensuuntaan käytettävissä ja toinen taas on sitten neljäänsuuntaan leikattavissa. Kumpi on kivempi?

30 kommenttia:

Heidi kirjoitti...

Molemmat on kivoja:) Mut ehkä on parempi et on enemmän leikkaussuunta vaihtoehtoja, niin siksi ostaisin tota kakkosvaihtoehtoa mielummin:)

Anu kirjoitti...

Tuo jälkimmäinen on kivempi. Lähinnä väljyytensä vuoksi kivempi kuosina. Kyllähän leikkaussuuntia on hyvä olla. Jos on tarpeeksi mieluinen kuosi, ostan leikkaussuunnista välittämättä.

Anonyymi kirjoitti...

Kakkonen on minun mielestäni kivempi. Sen takia koska siinä on enemmän väljyyttä ja on kiva että kimalaiset lentelee. Mutta muuten leikkaussuunta ei vaikuta koska leikkaan yleensä vain yhteen ja samaan suuntaan kaikki kappaleet. Esim.joustofroteeta ja plyysiä leikataan kuitenkin nukan suuntaan.

Laura/NauravaNappi kirjoitti...

Lastenkuoseissa ei oikeastaan väliä onko kumpaan suuntaan, mutta mielellään "aikuisten kankaissa" pitäisi pystyä leikkaamaan kahteen suuntaan, että saisi mahdollisimman hyvin hyödynnettyä kankaan,koska sille tulee kuitenkin hintaa enemmän kuin lapsen vaatteelle.

glenni kirjoitti...

toi yhteen suuntaan on kivempi - toi toinen on enempi sit sellanen vauvakuoseissa oleva (mun silmään)
mut kahteen suuntaan on kans kiva aikuisellekin

kewa kirjoitti...

minäkin tykkään kakkosesta. ja pihinä aina ajattelen että olis kiva jos kuvio käy molemminpäin, eli kimalaiset ylös-alas vaihdelleen, ei jää niin paljon hukkapaloja;) (saa leikata sitten molemminpäin mutta tietysti kaksisuuntaisesti joustavissa kankaissa)

kewa kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Mari kirjoitti...

Itse tykkään siitä, jos kangas on leikattavissa kahteen suuntaan. On taloudellisempaa niin. Varsinkin näin kahden tytön äitinä olen tyytyväinen, jos molemmille lapsille saa yhdestä kankaan leveydestä tunikan/paidan etu- ja takakappaleet. Pahimpia ovat nämä 140 cm leveät yhteen suuntaan leikattavat kankaat...

Toisaalta usein ihastun myös yhteen suuntaan leikattaviin kuoseihin. Silloin kuitenkin suurta plussaa tuo kankaan extraleveys :)

Skottimama kirjoitti...

Alempi on helpompi leikata eli menee vähemmän kangasta kun ei tarvi laittaa pörriäisiä sivusaumassa kohdalleen. Pihinä ostaisin alemman, vaikka pitäisin ylemmästä enemmän.

Mieli kirjoitti...

Kakkosesta tykkään enempi!
Aivan ihana kuosi, värit, kaikki! :)

Yleensä molempiin suuntiin leikattavuus on plussaa (neljään suuntaan on turha mielestäni), mutta velouria leikkaan kuitenkin vain yksin päin, siinä ei siis haittaa yksisuuntaisuus!

Mutta jos kuvio on kiva, ostan! :)

Kikka kirjoitti...

Heh, työkseni ompelen, mutta ikinä en ole ajatellut kangasta "neljään suuntaan leikattavana", kas kun langansuunta on vaatteissa lähes aina kaikissa kappaleissa pystysuuntaan ja se taas kankaissa tarkoittaa "oppieni" mukaan kankaan pystysuuntaa (eli ei sitä leveyttä, hulpio-hulpio suuntaa).

Mutta siis ehdottomasti itse äänestäisin tätä vaihtoehtoa kaksi! Ykkösvaihtoehdossa näen kaksi "huonoutta": 1)leikattavissa vain yhteen suuntaan ja 2)kappaleet olisi laekattava kuvioon nähden samalta korkeudelta, koska kuvio kulkee tuollalailla riveissä. Tämä kohta 2 vaikeuttaa kappaleiden limittämistä kankaalle ja näin ollen lisää taas sitä menekkiä.

Mari kirjoitti...

Jälkimmäinen on jostain syystä mielestäni enemmän "vauvojen kuosi". Vaikka kaksisuuntaisuus on lompakolle plussaa yleinsä silmää miellyttää yksisuuntaiset kuosit.

Maija kirjoitti...

Neljään suuntaan. :-)

Katja T. kirjoitti...

Riippuu mielestäni myös hyvin paljon kuosista...
Ampparit ovat kivempia sikin sokin, mutta nuo alla olevat puput ovat ehdottomasti ihania "rivissä".

Unikuu kirjoitti...

mä olen yhden suunnan tyyppi mieluummin. minusta on suorastaan vammasta sellaiset joissa osa on nurinpäin.

Erja kirjoitti...

Riippuu tietysti hiukan kuosista, mutta mieluummin yhteensuuntaan leikattava. Ei ole kivaa, jos vaikka eläinhahmot ovat nurinpäin.

Manda kirjoitti...

Alemmasta tykkään enemmän, kuosi on jotenkin väljempi ja pörriäiset sopivat pyörähtelemään eri suuntiin. Kahteen suuntaan leikattava kuosi on minulle mieleen, varsinkin kun leikkaa A-linjaisia kappaleita, jää yksisuuntaisessa turhia hukkapaloja.

Anonyymi kirjoitti...

Minäkin pidän alemmasta, kahteen suuntaan leikattavasta. On kätevämpi ja elävämpi kuvio.

Minäkin leikkaan aina langansuunnan mukaan eli en poikittain. Kangashan käyttäytyy eri lailla poikittain tai pitkittäin leikattuna.

Anonyymi kirjoitti...

Tykkään enemmän ekasta, mutta ostan mielummin kahteensuuntaan leikattavaa. Ainakin itselle tehtäessä se on tärkeää, koska muuten saa hamstrata metritolkulla kaappiin...

Anonyymi kirjoitti...

myös minusta Jälkimmäinen on jostain syystä enemmän "vauvojen kuosi". eli tykkään ekasta enemmän. ostan kakaita vain mistä todella tykkään, muulla ei väliä.

Anonyymi kirjoitti...

Ensimmäinen perempi, toinen liian sekava mun silmälle.. Itse en myöskään ole kyllä miettinyt koskaan kankaan leikkaamista neljää suuntaan juuri kyseisen langansuunnan vuoksi.

pikkukiiski kirjoitti...

Tuon neljään suuntaan leikattavuuden nostin esille siksi että olin kuullut että esimerkiksi jos suunnittelisi eurokankaalle kankaan heidän käyttöön niin kuosin pitäisi olla neljään suuntaan leikattava. Minusta se on hassua koska tosiaan materiaalista riippuen kangasta voi yleensä leikata vain kahteen suuntaan, jos niinkään. Joustiksia olen yhdistellyt omissa hameissa niin että nukka on ollut ylös ja alas samassa vaatteessa jos vaan kuosi on sen sallinnut sillä siinä se ei ihan kauhean pahasti vielä hypi silmille mutta velourhan on sitten asia erikseen. Kiitos monista kommenteista!

Chamimelon kirjoitti...

Mieki tykkään tosta jälkimmäisestä enemmän asettelun vuoksi. Ja minustakin on kiva, jos kankaan saa leikattua kahteen suuntaan, sillon mekojen leveät helmat menee paremmin kankaalle ja kankaan menekki on pienempi, tai kankaasta jää suurempi pala vielä käyttöön. Ja sillon niistä pienistäkin tilkuista voi paremmin tehdä jotain, vaikka suikalehameen.

Anonyymi kirjoitti...

Mä tykkään myös tuosta jälkimmäisestä enemmän, kummatki tosin älyttömän suloisia! :)

Anu kirjoitti...

Riippuu tietenkin kuosista, mutta ite tykkään enempi kahteen suuntaan leikattavista, sillä olen aika nuuka kankaan leikkaaja. Mut tässä ylempi on enemmän mieleen.

BETWEEN two LUNGS

Henna kirjoitti...

Jos kuosi on mieleinen, niin leikattavuus ei itsellä ole kriteerinä. Ainut missä ajattelen leikattavuutta on silloin, jos kuvio on kovin iso ja kuvioita vaatteeseen edes jotenkin sievästi sommitellessa kangasta menee hukkaan.

Molemmat vaihtoehdot on tässä kivoja, ylipäätään piirrät tosi mukavan näköisiä kuoseja!

Sannu kirjoitti...

En ikinä käytä kangasta ostaessani kriteerinä leikattavuutta, vaan sitä, miltä kuosi näyttää. Toisaalta, monesti kangasta leikatessa (esim. mekot) harmittaa, kun mnee hirmisesti kangasta hukkaan, koska kankaan voi leikata vain yhteen suuntaan.

Anonyymi kirjoitti...

hmmm...millon tuo tuike ratkeaa mitä se on? marraskuu meni jo ;)

Katja kirjoitti...

jälkimmäinen, itse oon nuuka kankaankäyttäjä ja sit ärsyttää, kun ei voikaan leikata edes kahteen suuntaan :)

Riitta Kuusisto kirjoitti...

ykkönen on ehken kivempi, mutta ammattiompelijapuoleni kyllä puoltaa kakkosta. Mitään kangasta ei minusta tarvitse voida leikata 4 suuntaan :) aivan hurmaavat kimalaiset :)